Цветозар Томов, ЦИК: Столетник гласува безпроблемно с машина (ВИДЕО)

38

ЦИК представи последните данни за организацията на изборите на 11 юли

„Допълнителните 1673 устройства  са пристигнали и се разтоварват в склада при останалите машини“, информира заместник-председателя на ЦИК Росица Матева.

Устройствата за чужбина вече са заминали, те са инсталирани. Секциите извън границата на България ще са 273 с 421 устройства.

Според ЦИК на местните избори с машинно гласуване не е имало проблеми, а спирането на машините в с. Сърница не е било поради прегряването им. Проведени са тестове, които са показали, че устройствата могат да работят и при +45 градуса.

„На проведените частични местни избори като цяло нямаше проблеми с машинното гласуване. Лично бях свидетел как в една от секциите в Ясен гласува столетник, заяви Цветозар Томов.

Стана ясно, че в 1115 секции в страната ще се гласува с две устройства.

Говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов заяви, че Германия не е дала разрешение за провеждане на изборите в две секции – Манхайн и Щутграт, но там има други секции, където българите могат да гласуват.

На днешната пресконференция на Централната избирателна комисия беше направена демонстрация на гласуване с машина.

„Първото действие е да се сложи картата в слота. След това се появява екранът, в който избирателят трябва да направи своя избор. След това се натиска бутон „преглед“. Избирателят потвърждава избора си, след това излиза контролната разписка. Това е цялата процедура. Процедурата отнема не повече от минута“, каза зам.-председалят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.