Как да преодолеем страха си по време на шофиране?

193

Нормално е всеки начинаещ шофьор да изпитва притеснение и страх, когато седне зад волана

Знанията и спазването на правилата не са достатъчни, за да бъдете уверени шофьори. За да преодолеете страха си от шофиране, необходимо е първо да разберете от какво точно се страхувате.

Ето кои са най-честите страхове при начинаещи шофьори:

Страх от колата – често начинаещият шофьор се страхува, че в дадена ситуация колата ще реагира по неочакван начин и няма да изпълни зададената от него команда. В резултат на това той реагира преждевременно или със закъснение.

Страх заради невъзможността за преценка поведението на другите шофьори – вие не сте виновни за липсата на толерантност на пътя и в случая може да си помогнете единствено с проявяването на малко повече смелост.

Страх от извънредна ситуация – стриктното спазване на правилата и усещането за контрол над автомобила свеждат до минимум риска от попадане в инцидент.

Как да преодолеем страха си по време на шофиране?

Дори и след като опознаят колата и свикнат с нея начинаещите шофьори все още изпитват страх, когато са зад волана.

Ако и вие сте от тях, за да преодолеете това усещане, е необходимо да се придържате към следното:

Включете се в трафика с неговото темпо.  Карайте предимно в дясната лента – в града в лявата лента обикновено се движат средствата на градския транспорт, а на магистралите – тежкотоварните автомобили.

Ако трябва да предприемете маневра (завиване, изпреварване), съобразете се с правилата за движение и дайте по-рано предупредителен сигнал за планираното действие, включвайки навреме сигналните светлини, пишат още от Actualno.

Много скоро ще се убедите, че останалите шофьори се съобразяват с действията ви и това ще ви направи по-уверени.

За първото ви самостоятелно шофиране без инструктор заложете на ниско рисков маршрут – шофирайте само в светлата част на денонощието, не тръгвайте в пикови часове и предпочитайте участъци с ниска концентрация на пътнотраспортни произшествия.

По публикацията работи: Ралица Димитрова