УЕФА отхвърли искането стадионът в Мюнхен да бъде осветен с цветовете на дъгата за мача между Германия и Унгария

88

УЕФА блокира искането стадионът в Мюнхен да бъде осветен в цветовете на дъгата за мача от Евро 2020 между Германия и Унгария

Европейската централа обяви, че е отхвърлила предложението на градския съвет на Мюнхен, защото това ще бъде политическо послание в отговор на унгарски закон, пишат от Independent.

Миналия вторник унгарският парламент одобри закон, който ограничава информационните права на младите хора по отношение на хомосексуалността и транссексуалността. Законът се счита за важен за десния консервативен премиер Виктор Орбан.

На тази основа Уефа заяви, че не може да уважи искането и предложи алтернативни дати по време на турнира.

„Расизмът, хомофобията, сексизмът и всички форми на дискриминация са петно ​​за нашите общества – и представляват един от най-големите проблеми, пред които е изправена играта днес“, се казва в изявление.

„Дискриминационното поведение помрачи самите мачове и извън стадионите онлайн дискурса около спорта, който обичаме.

„Въпреки това Уефа, чрез устава си, е политически и религиозно неутрална организация. Предвид политическия контекст на това конкретно искане-  Уефа трябва да откаже „, заявиха още от организацията.

Идеята на Мюнхен е това да се превърне в знак за насърчаване на многообразието. Други германски стадиони, като тези във Франкфурт и Кьолн, сега ще бъдат осветени в цветовете на дъгата по време на мача.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова