Треньорът на хандбалните национали: Безкрайно сме щастливи, гледаме към следващата фаза на евроквалификациите

247

 Хандбалните ни национали с треньор – варненецът Чавдар Чернев, спечелиха бронз на евроквалификация, който им осигури квота за следващата пресявка за Евро 2024

„Безкрайно сме щастливи, че изпълнихме целта си – бронзови медали от квалификационния турнир за Евро 2024, EHF Trophy в Грузия! Третото място гарантира на националния отбор на България по хандбал класиране за следващата фаза по пътя ни към европейското“. Това заяви, след като кацна на родна земя развълнуваният селекционер на трикольорите – варненецът Чавдар Чернев.

Втората пресявка за Шампионата на Стария континент е квалификацията Relegation Round в началото на 2022 г., анонсира Чернев. Там за квоти ще се борят 8 отбора – Турция, Белгия, Латвия, Люксембург, Кипър, Българя, Грузия и Финландия.

Балансът от участието на лъвовете на турнира в Грузия е две победи (срещу  Молдова – 26:25 и Андора – 38:21) и две загуби (от Кипър – 23:29 и Грузия – 19:32).

„Наслаждаваме се на постигнатия успех! Много стойностно постижение за хандбала в България! Изпълнихме програмата максимум, да попаднем в Топ 3. Грузия безспорно бе най-добрият отбор, комплектован от професионални състезатели, играещи в много силни европейски отбори. Знаехме, че срещу тях мисията е почти невъзможна. Но определено имахме своите шансове да се борим и успяхме!“, сподели Чернев.

Селекционерът на лъвовете изрази своята признателност към целия състав от представителната ни гарнитура, както и към треньорския екип и медицинския представител на тима.

„Респект към всички състезатели – дадоха максимума от себе си, играха с душа и сърце. Ние не сме професионалисти – момчетата вземаха отпуски, за да могат да тренират и да се подготвят добре.

Снимка: Пресцентър

Благодаря и на Георги Андреев, който беше водач на отбора и безрезервно помагаше с безценни съвети. Благодаря на човека до мен – треньорът Димитър Асенов. За съжаление той не беше на треньорската скамейка, защото всеки отбор имаше право на трима души, явно това бе вид противоепедимечна мярка. Почитания и към лекаря на отбора – д-р Юри Золотаревски – човек с огромно сърце! Благодаря на целия екип – участието и успехът ни бяха въпрос на чест, желание и мотивация!“, горд е варненският селекционер на трикольорите.

„Благодаря много и на моето семейство. Безкрайно много ме подкрепят. На съпругата ми Биляна, която ми дава кураж и сила!“, вълнува се наставникът.

Чернев охарактеризира поотделно всеки двубой на българите от пресявката. Той отдава неуспеха срещу тима на Кипър на недостатъчното време за тренировки преди квалификацията: „Кипър е стойностен тим, бяхме ги разучили , гледахме записи от техни мачове. Загубихме, въпреки че влязохме в мача със страхотен стимул, заряд и агресия. Отдавам го на факта, че преди турнира отборът беше тренирал едва 6 дни по време на лагер-сбора. Тръгнахме без изиграна контрола“.

Според БГ селекционера вторият ни съперник Андора определено не е от нашия ранг.

„В тази среща се стремяхме да изчистим своите грешките в играта, да вдигнем нивото на нашата защита и нападение. И да стъпим по-здраво в решителната фаза на турнира“, каза наставникът.

Като втори отбор в своята група, по регламент, българите се изправят срещу домакините от Грузия. Изключително сериозен съперник, структуриран от професионални хандбалисти.

„Отбор от друго измерение, една класа над всички, които играха на турнира. От такива мачове ние само може да спечелим – да си направим положителни изводи, да сверим часовници, да видим нивото, на което се намираме. Съумяхме да извлечем позитиви“, добави Чернев.

Директният сблъсък на трикольорите за бронза срещу Молдова е инфарктен. Но треньорската стратегия за успех проработва успешно. Сплав от огромно желание за победа, себераздаване и брилянтно изпълнена тактика подпечатват визите на България за следващата фаза.

„Срещу Молдова момчетата изпълниха перфектно тактическите указания. С много солидна защита и невероятен вратар в лицето на Ивайло Костов, който бе неотразим през целия турнир, успяхме да спечелим. Играчите си повярваха. Беше много важно да се съберат и физически, и психически за този мач и го направиха. Огромен респект още веднъж към всички!“, обобщи Чавдар Чернев.

Заради пандемията атмосферата в залата не била еуфорична. На трибуните не били допускани фенове.

„Можехме да излезем от хотела и да се разходим, макар и с маски навън. Всеки ден ни правиха антигенни тестове, независимо дали имаме мач, или не. Нямахме организирана програма от домакините, например тур из Тбилиси, за да разгледаме града и забележителностите“, разказа Чернев. Но това не попречило на нашите да отпразнуват успеха типично по български – с прекрасно бронзово хоро!

Снимка: Пресцентър

Чавдар Чернев апелира за единство и подкрепа, за да продължава БГ хандбалът да върви напред: „Имаме потенциал – момчета и момичета, които бичат играта и могат да я играят. Но, за да тръгнем напред, самите ние първо трябва да си помогнем и след това да търсим помощ – от министерство, спонсори, медии. Това е пътят, който ще ни води напред“.

Чернев пожела успех на своя колега и приятел Веселин Станков, който е треньор на националния отбор на България по плажен хандбал. От 13 до 18 юли Варна ще бъде домакин на европейско първенство по плажен хандбал за мъже и жени. Малко преди това – от  8 до 11 юли, в морската ни столица феновете на хандбалната магия ще аплодират Шампионата на Стария континент за юноши и девойки до 17 години.

Бронзовите медалисти:

Ивайло Костов, вратар (Шумен|)

Емил Иванов, вратар (Добруджа)

Преслав Начев, ляво крило (Осъм – Ловеч)

Димитър Грозев, ляво крило – (Шумен)

Михаел Иванов, ляв гард (Локомотив – Горна Оряховица)

Йордан Попов, ляв гард (Спартак – Варна)

Християн Василев, разпределител (Франция)

Николай Нейчев, разпределител (Пирин – Гоце Делчев)

Георги Атанасов, десен гард (Шумен)

Теодор Добрев, десен гард (Шумен)

Светлин Димитров, дясно крило (Франция)

Владислав Йоргов, дясно крило (Локомотив – Горна Оряховица)

Кирил Савов, пивот (Шумен)

Димитър Стоянов, пивот (Спартак – Варна)