5 черти на силните личности, които всеки може да развие

44

Често, на по-емоционалните хора им се случва да кажат „Искам да бъда по-силен човек“. Но замисляли ли сте се какви качества притежават силните личности?

Ние избрахме някои личностни качества, които можете да подобрите, за да извлечете максимума от живота си!

Самоувереност
Самоуверените хора винаги имат предимство пред онези, които непрекъснато се съмняват, защото хората със силна воля вдъхновяват другите и поемат контрол над ситуациите. Според последни проучвания, хората със самочувствие печелят повече и се развиват по-бързо в кариерата.

Един чудесен начин да се чувствате по-уверени е да тренирате тялото си! Усещането за концентрация и контрол върху тялото осигурява както физическа, така и емоционална стабилност. Реакциите на другите хора не бива да определят правилата, по които живеете, както и тяхното одобрение не ви е нужно, за да знаете, че сте на правилния път. Самоуверените хора сами контролират живота си и поемат отговорност за действията си.

Способност да се казва „не“
Невъзможността да се откаже говори за ниско самочувствие. Освен това безпроблемните хора рядко са благодарни и не го оценяват за това качество и такава помощ се счита за норма. Всяка ситуация, при която човек дава повече, отколкото получава в замяна, или дава това, което вече има толкова малко, провокира стрес. Можете да се научите да казвате не по всяко време. Не се страхувайте да обидите човек с отказ, едва ли сте единственият, който би могъл да помогне. Тези, които са ви паразитирали, бързо ще си тръгнат. Наистина силните хора разбират, че не винаги може да им се помогне и няма от какво да се притеснявате. Съответно няма да има обида и ще спестите силите си, като ги инвестирате в нещо полезно за вас лично.

Способността да определяме другите хора

Много хора си предполагат, че да знаеш какво си мислят другите е суперсила, която притежават само екстрасензорните хора. Това обаче не е пълната истина. Всичко, което трябва да направите, е да слушате думите им и да наблюдавате действията им.

Например, помислете над следната ситуация: Общували сте с някого за известно време, след което той изведнъж изчезва и вие почвате да се чудите: „Как може да се случи това?! Мислех, че всичко върви чудесно!“ След внимателно анализиране на отношенията ви, осъзнавате, че този човек е обещавал да ви отдели време, но всъщност не го е направил. Независимо какви са причините, поради които не сте се видели, вие сте били убедени, че ще намери време за вас и че иска да прекара време с вас. Не сте успели да разберете, че този човек просто се е опитвал да бъде учтив в извиненията си, за да не се срещне с вас.

Ситуациите могат да бъдат различни. Представете си колко ще се изненадате, ако един от вашите познати признае, че е влюбен във вас, докато вие сте си мислили, че едва ли ви е забелязал. Това може да се случи просто защото не сте обърнали внимание на факта, че този човек често ви е писал, за да ви попита как сте, за да попита дали искате да излезете някъде заедно.

За да разберем мотивите на другите хора и причините за тяхното поведение, трябва да обърнем внимание на това, което те казват и правят, къде гледат и кой ги кара да се усмихват. Ако комбинирате всички тези улики, ще бъде лесно да видите истината.

Искреност
Честните хора няма какво да крият. Те не се събуждат посред нощ със страх, че някой ще разбере за техните интриги или ще изложи лъжите им. Те са еднакво искрени с партньори, близки, приятели. Не, те изобщо не са наивни да разкриват корпоративни тайни на конкурентите или да споделят интимни отношения с всички, които срещат. Но те ясно разбират границата между честността и лъжата и не я прекъсват. Изучаването на такъв баланс е скъпо, но се отплаща изключително добре.

Способността да контролираме реакциите на тялото си

Самоконтролът е способността да контролираш собствените си емоции и поведение и това е, което помага на хората да постигнат целите си. Това е абсолютно необходимо, за да се изградят възнаграждаващи лични взаимоотношения и успешна кариера. С негова помощ можете да станете балансирани, умерени и да поддържате външен и вътрешен мир. За да развиете тази способност, трябва да се научите да определяте и разбирате емоциите си.

Бързо сърцебиене, напрегнати мускули и липса или излишък на енергия или апетит са признаци на безпокойство. Може да се успокоите с помощта на дихателни упражнения и медитация.

Паник атаките също могат да бъдат прекратени чрез специални упражнения. Докато по-простите реакции като раздразнение, грубост или крясъци могат лесно да бъдат избегнати чрез овладяване.

По публикацията работи: Ралица Димитрова