Петиция против служебното разпределяне на общи кубици вода набира скорост

1154

Граждани събират подписка против служебното разпределяне на общи кубици вода и за промяна на Наредба 4 от 2004 г., издадена от МРРБ

Наредбата гласи, че изразходваната вода се отчита по водомера на водопроводното отклонение, а за сгради – етажна собственост – по общия водомер на водопроводното отклонение. Изразходваното количество вода се разпределя между потребителите в сграда – етажна собственост, въз основа на отчетите по индивидуалните им водомери по реда на тази наредба, като в разпределението се включват всички разходи в общите части на сградата и загубите на вода в сградната водопроводна инсталация.

Според организаторите на петицията голяма част от изискванията, заложени в същата наредба, не се спазват.

„Всеки месец плащаме на някой, който не е отворил, или пък „изпарила се вода“. Когато обаче човекът Х, който предния месец не е отворил и съответно не са му начислили потребление, през следващ период се засече и сумата на общите кубици вода, е на плюс, то ВиК не възстановяват сумата пропорционално, както вече веднъж са си я взели. Чрез тази несправедливост се ощетяват редовните платци, за сметка на дребни тарикати, които не отварят за отчет или не носят самоотчет във ВиК. Реално изразходената вода, вече е платена първо от етажната собственост, а след това и от апартамента, който си я е изразходил“, коментира един от потребителите.

Гражданите желаят промяна на Наредба 4, чрез която да се постигне справедливо отчитане/заплащане на използваната вода, както и сключване на индивидуални договори с всеки потребител, а не с етажна собственост от страна на ВиК. Към момента са събрани над 1000 подписа.