Вотът зад граница: Как ще протекат изборите в чужбина?

41

17% от секциите зад граница ще бъдат позиционирани в Обединеното кралство

Голям ще бъде броят на секциите извън страната на предстоящите парламентарни избори. Общо 784 секции са отворени в 68 държави. 70 % е общото увеличение на секциите ни зад граница в сравнение с изборите през април. 65 344 са българите, които са подали заявление за гласуване в чужбина.

„Сериозна задача пред нас е осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина“, каза на брифинг Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“.

„При анализа на секциите след решението на ЦИК се повдигнаха няколко въпроса. Първият е автоматично отваряне секции от последните 5 г. На някои места просто няма български общности. Надявам се през следващи години да има гъвкавост, сега има секции, които по закон ще трябва да открием. Вторият въпрос е за секциите, които се разкриват на някои курортни места. Ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, Доминикана. Това ни затруднява, ще трябва да изпратим членовете на комисиите, това е сериозна логистична задача. Ако на такива места гласуват 100 души, есента на президентските избори ще трябва автоматично да отворим секции там, а сезонът ще е свършил. Големият брой секции създава проблеми с връщането на изборните книжа. Трябва да изпратим куриер – дипломатически, ще ги пренася в ръчния си багаж, така е по закон“, поясни Иван Кондов.

Най-много секции ще има на Острова – 17% (135) от всички секции зад граница, което е 4 пъти повече. В Германия секциите ще са 117, в Турция секциите ще бъдат увеличени три пъти спрямо предходните избори – 112.

Ето колко секции ще бъдат открити по райони в чужбина:

– в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити 16 секции в 7 държави;
– в района на Близкия Изток и Африка ще бъдат организирани 16 секции в 8 държави;
– в района на Източна Европа и Централна Азия – ще бъдат разкрити 17 секции в 7 държави;
– в района на Югоизточна Европа, където е и Турция – ще бъдат разкрити  172 секции в 12 държави;
– в Европа – в 22 държави ще бъдат открити 483 секции – абсолютен рекорд на територията на Европа;
– в Северна и Южна Америка и Карибския басейн – ще бъдат открити 80 секции в 7 държави.