Covid-19 повали млади лекари, които отложиха сватбата си, за да спасяват животи

191

В началото на панденията двама млади влюбени лекари, взеха тежкото решение да отложат сватбата си, за да спасяват човешки животи 

На 23 май миналата година младата двойка публикува снимка в социалните мрежи, на която са облечени се целуват, облечени в предпазни костюми и държат табела с надпис: „Днес трябваше да бъде нашият сватбен ден, но вместо това …

Втора снимка, публикувана по-късно, показва как те държат друг надпис: „Ние работим за вас. Бъдете предпазливи! Не сваляйте гарда!“

Решението на Дейвид Валехо и Мавелин Бонила да отложат сватбата си на 23 май 2020 г., за да лекуват пациенти с  COVID-19 в голяма държавна болница в южната част на Кито трогна много хора в Еквадор и други страни.

За съжаление няколко месеца по-късно младите лекари са покусени от вируса.

26-годишната Бониля каза пред АП, че се е натъжила, когато са качили първата снимка, обявяваща отлагането на сватбата. „Това наистина бе моята мечта. Не знам дали за всички момичета, но за мен това означаваше да напусна дома си облечена в бяло и да се омъжа за Давид. За това копнеех и мечтаех“.

„Но здравната криза в Еквадор излизаше извън контрол. Стотици пациенти пристигаха всеки ден в болницата за социално осигуряване, където работеха, и имаше дълги списъци с чакащи за болнични легла.“-разказва жената.

Към момента южноамериканската държава  е регистрирала около 434 000 случая и 21 000 потвърдени смъртни случая.

Валехо се бори за живота си в интензивно отделение. Бониля, която проявява само леки симптоми, е потресена, когато ѝ казват, че годеникът й има по-малко от 10 процента шанс да оцелее.

По това време Валехо е бил най-възрастният лекар и е отговарял за най-тежко болните пациенти. В продължение на месеци той се е борил, за да спасява човешки животи.

„Имаше  месеци, в които умираха много пациенти и беше трудно. Прибрах се вкъщи със сълзи на очите  ”, каза Валехо, който оцеля след COVID-19, но все още се подлага на физическа и логопедична терапия, за да се възстанови. „Трябваше да се обадя на роднините, за да ги уведомя.“

През януари месец и двамата лекари проявили симптоми на COVID-19, като състоянието на Валехо бързо се е влошило. Казали му, че трябва да бъде интубиран в продължение на седем дни, за да спаси живота му.

„Никога не съм се чувствал по-уплашен“, спомня си той.

Валехо сподели, че е поискал лист хартия и химикал и е написал: „Аз съм доктор Дейвид, имам горещо желание да живея и да осъществя мечтите си.“ Част от мечтите му са да се ожени, да изгради семейство и да пътува ди Испания, за да специализира. Мъжът благодари на колегите си за усилията да го спасят.

На 17 януари Валехо е  бил упоен и спомените му се губят, но изпитанието за Бониля тепърва започвало. Тя си спомня, че в края на януари лекар я информирал, че „Давид е тежко болен и има само 10 процента шансове да оцелее“. Тя се разстроила много, трябвало да информира техните семейства.

Валехо все още бил в безсъзнание  в интензивно отделение на 2 февруари, на 28-ия си рожден ден. Бониля и нейните колеги медици решили да го зарадват като донесли торта и пеели „Честит рожден ден“ пред болницата с високоговорител.

След 17 дни Валехо излязъл от упойка, но прихванал вътрешноболнична инфекция, която за втори път едва не му струвало живота. Отнело му 30 дни да се възстанови от нея.

Младият лекар излезе от изпитанието с парализа на лицевите мускули и мускулна атрофия от продължителното обездвижване. Той си спомня, че „дори не е могъл да си вдигне ръката“. Валехо комуникира с годеницата си само движейки клепачите си.

„Трябваше отново да се уча да говоря с помощта на терапия, да се уча да ходя и да правя всичко останало“, каза той.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова