Тексас узакони носенето на огнестрелни оръжия на обществени места

111

Американският щат Тексас прие закон, който разрешава носенето на огнестрелно оръжие на обществени места без специално разрешение

Губернаторът на американския щат Тексас обнародва вчера закон, който разрешава носенето на огнестрелно оръжие на обществени места без специално разрешение, предаде CNN

Мярката, одобрена от губернатора Грег Абът, позволява на лица на възраст от 21 и повече години, които законно притежават огнестрелно оръжие в щата, да носят ги носят  на обществени места без специално разрешение. Законодателството трябва да влезе в сила от 1-ви септември.

С подписването на този закон, Тексас се присъединява към малкото държави, които също са приели мярка.

 Абът беше посочил, че ще обнародва закона, само след като той бъде одобрен и от двете камари на щатския законодателен орган. Това е нещо, което около 20 други щати вече са одобрили и е време Тексас също да го одобри, беше заявил губернаторът през април по местно радио.

Опонентите на закона обаче, особено демократите в Тексас и в страната като цяло, заявиха, че облекчаване на правилата за огнестрелните оръжия би породило още насилие.

Цитирана беше стрелбата в щатската столица Остин от миналата седмица. Тогава имаше една жертва, а ранените бяха 13. Предишен случай със стрелба в Тексас имаше през 2019 г. в супермаркет в Ел Пасо, в която загинаха 22 души, а 23-ма бяха ранени.

След стрелбата в Остин законодателката от Тексас Вики Гудуин призова в понеделник губернатор Абът да наложи вето на закона. Трябва да се намесим, за да прекъснем този порочен кръг, изтъкна тя.

Превод редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова