Подновиха операцията по издирване на падналия край Шабла МиГ-29

От днес се въобновява операцията по издирване на черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29. Злополучният случай е от 9 юни. На 14 юни операцията беше прекратена заради лошите метеорологични условия, които я възпрепятстваха, но днес те са обнадеждаващи.

До вчера военнослужещи от Поста за търсене и спасяване на ВМС продължиха работата си по анализиране на получената информация с цел да бъде прецизиран районът на катастрофата и да бъдат планирани следващите дейности за издирването на елементи от изтребителя.

Метеорологичната прогноза за днес, 17 юни, е благоприятна и операцията по издирването започна от ранните утринни часове на деня с участието на минен ловец „Цибър“, Институтът по Океанология, както и частна фирма за подводни ремонти. Два катера от ВМС също ще бъдат в готовност да се включат в издирвателните дейности.

Ще продължи обследването на морското дъно в район с площ от 3,5 кв. км., определен след направения анализ за вероятното място на катастрофата. След обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е да бъде локализирано мястото на трагичния инцидент посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на „черната кутия“ на МиГ-29.