Освободиха директора на Агенцията по вписвания заради нарушения (ВИДЕО)

Инспекторатът към министъра на правосъдието и одитът установиха редица недостатъци и нарушения в Агенцията по вписванията. Поради тази причина министърът е освободил директора на Агенцията Габриела Козарева. На нейно място се назначава Даниела Митева.Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов, който представи отчет на свършената от министерството работа.

Някои от тях са нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети, като от началото на 2017 г., когато те са били около 350 хил., към момента достигат почти 1 млн. Европейската комисия е започнала процедура за нарушение и неизпълнение за свързването на търговския регистър към т.нар система БРИС, което е трябвало да стане преди 4 години. Забавило се е и създаването на регистъра за овластяването и пълномощията, посочи още министърът.

„Проведени бяха среща с почти всички организации в правната сфера. По мое предложение ВСС прие да се изготви анализ за 10-годишен период на Специализираното правосъдие. Все още очаквам информация, която предстои да бъде дадена. Предложихме дискусия по предложения модел за нова съдебна карта. Всяка седмица организираме приемна за гражданите – практика, която доста години е била изоставена“, обясни министърът.

Сред дейностите, които Стоилов отчете, са срещата му с европейския прокурор Лаура Кьовеши, предложенията за промени по Плана за възстановяване и устойчивост, както и редица проверки, които той е възложил.

В сферата на българското гражданство Стоилов посочи, че се правят опити да се ускори процесът на изхода и на входа на системата.

„От момента на издаване на указа до издаване на документа минават 8-9 месеца. Това не само твърде много затруднява хората, но е и условие за създаване на лоши практики. С промяна на вътрешните правила и ангажиране на повече служители ,този процес е значително ускорен. Надяваме се срокът да бъде сведен до месец. Подобен проблем има и при подаването на документите. Тъй като това става по електронен път, вече са запълнени сроковете за година напред”, каза още министърът.

Правосъдното министерство е установило неиздаване на около 10 нормативни акта, по някои от тях е започнала работа. Извършва се и проверка на големите обществени прочъки, като по тях все още няма резултати.

„Отсега може да се каже, че в някои случаи са извършени нецелесъобразни разходи. Вътрешният одит установи, че Агенцията по вписванията сключва договор с акционерно дружество. То определя цените, но в същото време е и изпълнител на договора. Стойността му е 1 млн. лв. без ДДС. При положение, че за подобна дейност в министерството има изградена система за видеонаблюдение на стойност под 100 хил .лв. без ДДС. Разликата е 10 пъти”, обясни Стоилов.

Той разкри и за друг случай за упражняване на строителен надзор и инвеститорски контрол за преустройство и ремонт на архивно помещение. За него са поискани 43 000 лв.

Стоилов отбеляза, че българските затворници, чрез лавките, са снабдени с най-качественото българско кафе, чиято цена от 8 лв. е стигнала до 30 лв. за килограм. Снабдени са били също така с олекотени завивки и дезинфекционни материали на спиртна основа, което е забранено за внасяне в затворите.

„В заключение мога да кажа, че решаваме реалните проблеми чрез подобряване на организацията, повишаване на взискателността и темпото на работа. Стремим се да действаме от основата към върха”, посочи министърът.