Кацаров предлага промени в модела на здравната система

108

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще стартират преговори за промени в Националния рамков договор

„Здравната ни система не е в добро състояние“. С тези думи започна здравният министър.

„На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Те са въведени са през 2015 г., но няма данни това да е подобрило здравната помощ. Напротив, този модел с лимити не може да работи“, посочи д-р Кацаров.

По думите му лимитите водят до неизплащане на суми на болниците.

„Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от лечебно заведение, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещите болници”, добави той.

„Обсъждали сме да се водят преговори и да се направят промени в цените на медицинските дейности. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги”, допълни Кацаров.

„Не е все едно дали човекът който лекуваш, е на 20 или на 90 години, дали има придружаващи заболявалия“, отбеляза д-р Кацаров.

По думите му идеята е да има по-справедливо заплащане.

„Трябва да се извършват повече дейности в извънболничната помощ, тъй като модерната медицина вече позволява още дейности, извършвани в болничната помощ да се прехвърлят в доболничната”, добави той.

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Ще се търси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Кацаров уточни, че и потребителите би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.