Лаура Кьовеши обясни защо е избрала да посети първо България

201

Eвропейският главен прокурор Лаура Кьовеши дава брифинг

„Моята задача днес е да обясня как работи Европейската специализирана прокуратура“, заяви Кьовеши.

Тя обясни, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвинение, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба.

„Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти“, обясни европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и допълни: „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Като „едно от първите предизвикателства“ пред работата на структурата у нас европейският главен прокурор посочи липсата на 6 прокурори, които не бяха назначени заради разминаване между очакванията към кандидатите и показаните от тях способности.

„Избрах да посетя първо България, защото броят на делегираните прокурори не е пълен. Ако не работим с необходимия капацитет, няма как да сме пълноценни. Не съм на посещение, а съм си вкъщи, мое задължение е да надзиравам работата във всички 22 държави“, уточни още Кьовеши.

Тепърва трябва да се назначат и следователи и разследващи. Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на необходимите служители. Ясни са критериите, които подходящите кандидати трябва да покрият, посочи Кьовеши.