Друга фирма предлага да достави машините за вота на 11 юли

52

Предстои да стане ясно в близките дни дали доставката ще бъда осъществена с тази фирма

„Има ново предложение от фирма за доставка на машини за гласуване. Това е „Панов” ЕООД. Предложението тепърва ще се разглежда“. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов на редовния брифинг на Kомисията.

Фирмата предлага доставка на до 5000 броя машини за гласуване. Според ЦИК обаче са необходими още само 1500.

По думите на Цветозар Томов ЦИК не е прекратила съвместната си работа със „Сиела Норма” и в момента се работи по финализиране на договора за осигуряване на машините, които са били необходими за изборите на 4 април.

Очаква се да стартира и процедура за софтуерно осигуряване и логистика. В следващите дни ще има яснота за доставката.

„Преди дни от „Сиела Норма” представиха план-сметка на разходите за изпълнение на поръчка за доставка и софтуерно осигуряване, ЦИК има възражения по нея. Ще са необходими около 4 млн. за софтуерно осигуряване и 32 млн. за покупка. Ще искаме да бъдем обоснована всяка претенция”, заяви Томов.

„Подадените електронни заявления за гласуване в чужбина са 45 231. Най-много са в Турция, Великобритания, Германия и Испания. Близо два пъти по-малко заявления са подадени във Великобритания. Крайният срок е 15 юни“, заяви Томов.

Според него причината за малкото заявления е, че хората там, където знаят, че така или иначе ще има секция, не са мотивирани да подават заявления. Те обаче дават възможност за образуване на предварителни списъци и не се налага подаване на декларации, че хората не са гласували на друго място.

Томов каза още, че следващата седмица Комисията ще покаже техническия образец и защитата на бюлетината. Ще бъде официално открита предизборната кампания. На 15 юни РИК ще назначат секционни избирателни комсии. Условията и редът на гласуване на карантинираните също ще бъде уточнен – в момента те са между 24 000 и 25 000.