„Отсечката на смъртта“ е край с. Микре

431

Институтът за пътна безопасност предостави на Агенция „Пътна инфраструктура“ доклад-анализ във връзка със зачестилите ПТП-та в района на село Микре. Установени са редица нарушения.

Организацията на движението е объркваща, камерата за контрол на движението не работи от години и има неправилно поставени знаци. Докладът е предоставен на 22-ри април 2021 г., след като член на УС на АПИ участва в тежка катастрофа с двама загинали. Близо два месеца по-късно отново сме свидетели на тежък инцидент с петима загинали. Припомняме, че оценка на риска, изготвена от ИПБ, категорично доказва, че отсечката край с. Микре е с най-голяма вероятност да загинеш в цялата ни републиканска пътна мрежа.

Това е доклада-анализ на ИПБ от 22-ри април 2021 година:

“Анализ на Института за пътна безопасност показва, че с най-висок риск да загинеш от ПТП е в района на с. Микре, Ловешко.

На 13 август 2017 г. двама възрастни и едно дете в района загиват между с. Микре и Сопот. На 16 септември 2017 г. загива млада жена, а мъж е тежко ранен. На 18 ноември 2017 г. един човек загива, а са 7 са ранени при челен сблъсък. На 17 декември 2017 г. при тежка катастрофа с автобус загиват 9 души, а 19 са тежко ранени.

На 23 януари 2018 г. при челен удар загиват жена, а 8-годишното ѝ дете е тежко ранено.

На 26 септември 2019 г. двама души загиват, а трети е тежко ранен на пътя Сопот-Абланица, до с. Микре.

На 31 декември 2020 г. мъж загива, а двама и дете са сериозно пострадали в района на с. Микре.

За периода 2017-2021 г. там са загинали най-малко 18 души, със 115 бр. ПТП и 32 души са тежко пострадали.

На 20 април 2021 г. стана поредната катастрофа, в която загина семейство. Експерти на ИПБ извършиха инспекция в района на катастрофата и констатираха множество дефицити на пътна безопасност. Стационарната камера, намираща се в района, не работи от години, поставените знаци не отговарят на нормативните изисквания. Организацията на движението е противоречива, маркировката не отговаря на минималните нормативни изисквания за обратна светлооотразителност.

Необходими са незабавни структурни и кадрови промени в транспортната ни система, в противен случай ще продължим да повтаряме една и съща грешка“, пишат от Института по пътна безопасност.