Защо не трябва да прикриваме емоциите си?

57

Човек трудно би съществувал без емоции. Способни сме да бъдем  много щастливи, но и да бъдем гневни и сърдити. Има хора обаче, които като, че ли привидно са лишени от всякаква емоция

Ако сте от хората, които са свикнали да потискат своите емоциите, вероятно ще промените поведението си, след като прочетете тази статия.

Ето и 2 основателни причини, поради които не е добре да задържате всичко в себе си:

 Потискането на емоциите ги прави по-силни

Отказът да приемете негативните емоции, които изпитвате, всъщност може да ги направи още по-силни. Потискайки лошите чувства, няма да се отървете от тях, а просто ги ще ги задържате по-дълго в съзнанието си. Изследванията показват, че изразяването на негативни емоции подобрява психичното здраве. От друга страна потискането им води до следните негативни последствия. Повишена тревожност Натрупването на негативни емоции може да започне да се отразява на нивата на стрес, което ще ви накара да се чувствате по-тревожни и неспокойни. Психично изтощениеПотиснатите неприятни мисли водят до психично изтощение, което е прекият път към депресията.

 Потиснатите емоции пораждат желание за самоизолация

Хората често се притесняват, че разкривайки емоциите си ще отблъснат другите от себе си. Но всъщност трябва да се притесняват от обратното. Потиснатите емоции често стават причина за самоизолация. Колкото повече ги задържате в себе си, толкова повече желанието ви да общувате с другите намалява.

Емоционалното потискане може да се отрази сериозно не само върху психическо ви състояние, но и върху вашето физическото здраве.

Ето някои от начините, по които то може да повлияе на вашето благосъстояние:

Появата на храносмилателни проблеми

По-вероятно е да имате проблеми с червата, ако отделяте много време на негативните емоции, особено ако те са свързани със стрес, тревожност и други подобни проблеми.

Нездравословно наддаване на тегло

Сдържането на емоциите често се свързва с лошия избор на храна, което от своя страна допринася за нездравословни навици и наддаване на тегло.

Главоболие

Редовното главоболие често води до емоционални проблеми, включително и до постоянно припомняне на негативното. Намалена продължителност на живота Хората, които задържат емоциите си, страдат от тежки заболявания и обикновено живеят по-кратко.

Източник: Actualno.com

По публикацията работи: Ралица Димитрова