Кацаров съобщи за множество злоупотреби в болница „Лозенец“. Освобождават управителния съвет

82

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров дава брифинг в Министерски съвет

След разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница „Лозенец“ от днес.

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, които не са лекувани там. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки, че става въпрос за техническа грешка. Това не е техническа грешка. Не може да има 60 технически грешки“, обясни Кацаров.

Здравният министър е поканил директора на среща, за него обясненията са неприемливи.

„Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича, източване на Здравната каса“, заяви Кацаров.

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. „Лозенец“ е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв. Кацаров разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 транспалнтации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова.

„Всички рецепиенти са „роднини“ на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора нямат роднински връзки. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция „Медицински надзор“ е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция“, добави Кацаров.

При извършена трансплантация през април от трупен донор е регистрирано „пререждане“. Вместо да бъде трансплантиран първият в списъка, неговото място е заел четвъртият, който е заемал много висок пост в държавна администрация.