Здравният министър заговори за дарение и продажба на ваксини на трети страни

56

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров коментира болницата в Лозенец и продажба на ваксини на трети страни на брифинг в Министерски съвет

„С два въпроса ще ви занимая днес – първият е свързан с болница „Лозенец“, а вторият – с ваксини, които възнамеряваме да дарим или да продадем при възможност“, посочи Кацаров.

„Имаме достатъчно ваксини и към нас има запитвания от Косово, Албания, Северна Македония и др. Отправили сме запитване към ЕК по кой механизъм можем да помогнем на тези държави. Очакваме решение до петък“, обяви д-р Кацаров.

Той увери, че страната ни разполага с необходимата бройка за постигане на 60% ваксинирани от населението ни. По думите му до края на годината ще имаме 13 или 14 млн. ваксини.

„Част от тях дори помолихме да бъдат забавени. По-скоро е жест на добра воля. Общо идеята ни е да ги разпределим общо 150 000 ваксини на Западните ни съседи“, допълни Кацаров.

„Основното количество на даряване на ваксини ще бъде на „АстраЗенека“, защото най-малко интерес има към нея“, каза още Кацаров.

Д-р Кацаров съобщи за множество нарушения в софийската болница „Лозенец“:

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти, които не са лекувани там. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки, че става въпрос за техническа грешка. Това не е техническа грешка. Не може да има 60 технически грешки“, обясни Кацаров.

Кацаров съобщи за множество злоупотреби в болница „Лозенец“. Освобождават управителния съвет