Във Виетнам откриха силно заразен хибриден вариант на Covid-19

344

Властите във Виетнам са открили нов опасен вариант на коронавируса. Според специалистите той е комбинация от индийския и британския вариант на COVID-19

„Виетнам разкри нов вариант на COVID-19, съчетаващ характеристиките на двата съществуващи варианти, открити за първи път в Индия и Великобритания“, заяви здравният министър Нгуен Тан Лонг. Според него той е хибрид между двата известни варианта, индийски и британски, и е особено опасен.

Досега югоизточната азиатска държава е открила седем варианта на вируса: B.1.222, B.1.619, D614G, B.1.1.7 (известен като вариант на Обединеното кралство), B.1.351, A.23.1 и B.1.617.2 ( индийският вариант).

Техническият ръководител на СЗО, Мария Ван Керхове заяви, че все още не е направена оценка на новият вариант на вируса, но съвсем скоро се очаква да разкрият повече информация.

Лабораторните изследвания на новия вариант показват, че вирусът се репликира много бързо и вероятно заради това се наблюдават толкова много нови случаи в различни части на страната за кратък период от време.

След като успешно задържа вируса през по-голямата част от миналата година, Виетнам се бори с нарастване на инфекциите от края на април, което представлява повече от половината от общо 6 856 регистрирани случая. До момента има 47 смъртни случая.

Виетнам – страна с 97 милиона души – е ваксинирал малко над милион граждани. В момента засилва ваксинацията и се надява да постигне стаден имунитет до края на годината, според министъра на здравеопазването.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова