Безплатна почивка за учители и ученици спасява туризма

150

Служебният финансов министър Асен Василев обявява мерките в подкрепа на бизнеса

„Подпомагаме бизнесите да заработят ритмично. В тази насока е и мярката, която ще обявим днес. Бизнесите, които разчитат на туристи от чужбина са най-силно засегнати заради все още неуточнените правила за влизане в държавата“, посочи министър Василев.

Мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор и отдих на деца и преподаватели след пандемията подготвят съвместно министерствата на финансите, образованието и туризма. На брифинг в МФ беше обявено, че 30 000 ученици и учители ще имат възможност за почивка, която освен това ще е обвързана с културна програма.

„В продължение на 1 седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти. Една от основните цели е създаване на среда за запълване на дефицитите на децата, включително и чрез културни програми“, обясни просветният министър Николай Денков.

Учениците и учителите ще имат възможност да посетят по определен ред различни туристически места. Това ще стане чрез туроператорите.

„Към средата на юли очакваме да бъдат сключени първите договори. Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни той.

Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за 1-3 клас и на 30 юни за 4-11 клас. Малко по-късно свършват занятията за 10 и 11 клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение. Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители.