Учени откриха вероятна причина за образуването на кръвни съсиреци след ваксинация

55

Учени установиха вероятна причина, за образуването на редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци

Германски изследователи заявиха, че въз основа на лабораторни изследвания са открили вероятна причина за образуването на кръвни съсиреци след поставяне на ваксина на AstraZeneca и Johnson & Johnson, предаде Reuters.

Според изследването, причината за образуването на съсиреци е в аденовирусните вектори, използвани в тези ваксини. С тяхна помощ част от инструкциите за производство на протеини, противопоставящи се на коронавируса, се записва в ядрото на клетките и е възможно да бъде „прочетена погрешно“.

Учени от американски и европейски регулаторни органи търсят обяснение за причината за това, което причинява редките, но потенциално смъртоносни съсиреци, придружени от нисък брой на тромбоцитите, което е накарало някои страни да спрат или ограничат употребата на ваксините на AstraZeneca и J&J.

Изследователи от Университета на Гьоте във Франкфурт и други институри обясниха в своя доклад, че ваксините, използващи различна технология, известна като пратеник РНК (mRNA), като тези, разработени от BioNTech SE с партньора Pfizer Inc (PFE.N) и Moderna Inc , доставят генетичния материал на протеина на коронавирусен скок само до течност, намираща се вътре в клетките, а не до ядрото на клетките

„Всички ваксини, базирани на иРНК, трябва да представляват безопасни продукти“, казва вестникът.

Документът предполага, че производителите на ваксини, използващи аденовирусни вектори, могат да променят последователността на протеина на шипа, „за да се избегнат нежелани реакции на сплайсинг и да се увеличи безопасността на тези фармацевтични продукти“.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова