ВМА: Спешната помощ е част от националната сигурност на страната

39

Днес отбелязваме Световният ден на Спешната медицинска помощ

„Аплодисменти за спешните медици!“. Това написаха във „Фейсбук“ от ВМА по повод Световния ден на спешната медицинска помощ.

Всяка година на 27-ми май светът изразява признателност към делото на спешните медици, които се отзовават на най-тежките инциденти и човешки трагедии.

„Спешната помощ е част от националната сигурност на страната. Медиците, заети в тези звена са винаги на първа линия – всяка секунда от денонощието, през делник и празник. А пандемията от COVID-19 направи дежурствата им още по-напрегнати и продължителни“, пишат от ВМА.

„През последната година, освен с „рутинните” случаи, спешните екипи на ВМА извършваха т.нар. триаж на пациентите с коронавирусна инфекция и ги насочваха към отделните COVID-зони на лечебното заведение. И въпреки безкрайните смени в „тежкото” защитно облекло, безспокойството и умората, те успяха да запазят усмивките си, породени от удовлетворението от спасените животи.

Те поддържаха пламъка, те намериха сили да ръкопляскат на всички, които им помагаха в битката за човешкия живот, спазвайки противоепидемичните мерки. Те излизаха с включени светлини на мобилните си телефони, символизирайки светлината, която ни свързва в трудните времена на епидемия от COVID-19.

Те са героите на нашето време!

Честит празник на всички специалисти, заети в Спешната помощ!“, пишат още от ВМА