ББР остава без надзор: Кирил Петков уволни двама от тримата членове на Надзорния съвет (ВИДЕО)

88

Служебният министър на икономиката Кирил Петков уволни сегашния Надзорен съвет на ББР Димитър Симеонов и Велина Бурска.

От този петък ББР остава без надзор. До тази ситуация се стигна, след като икономическият министър Кирил Петков уволни двама от членовете на Надзорния съвет на трезора, които отказаха да се явят на срещата с него. Яви се само един от членовете на съвета – председателят Стамен Янев.

Икономическият министър обяви решението си по време на насрочената среща с Надзорния съвет, която подопечното му ведомство излъчи онлайн. В началото Петков прочете писмо от двама от членовете на съвета – Митко Симеонов и Велина Бурска, които казват, че няма да присъстват на определената среща, която „вие (министърът – бел. р.) определяте като цирк“. В отговор министърът заяви, че целта е била да се даде повече прозрачност на случващото се в ББР а не да се прави „цирк“.

Икономическият министър заяви, че Митко Симеонов и Велина Бурска ще понесат и съдебна отговорност за вършеното в ББР.

Кирил Петков ще предложи Васил Щомов и Валентин Михов за позицията на отстранените членове на Надзорния съвет на ББР. До тяхното одобрение, по неговите думи, „банката ще остане без опериращ надзор“, докато БНБ не одобри двамата кандидати, ако председателят на Надзорния надзор Стамен Янев „реши да ги предложи“.

Според Петков предложените от него кандидати са хора с голям опит, завършили престижни западни университети, които ще заменят „хора от Агенцията по приватизация“, „които са одобрявали кредити, които са необясними за мен и не искат да се явят на обществени покани като тази“.