Георги Кадиев: Има всички предпоставки „БСП за България“ да подобри резултата си на изборите

47

Изключително положителни са реакциите, които получаваме от хората за лявото обединение

„Връщам се в коалиция с БСП като част от лявото обединение, защото левицата е ключово важна за българската политическа система и едно от решенията за нейното завръщане е търсене на обединение. С цел не просто да добавим гласовете на една или друга партия или движение, а с цел – 1 плюс 1 да е равно на 3. Никой не харесва семейства, които се карат. Хората искат да бъдем заедно и реакцията, която получихме за това обединение беше изключително положителна.“ 

Това каза пред България On Air Георги Кадиев, лидер на „Нормална държава“ и част от коалицията „БСП за България“.

По неговите думи лошият резултат на левицата на изборите е бил заради вътрешните сътресения в самата БСП и външните атаки от всички посоки, включително приятелски огън. 

„Всичко това аз съм го правил  – искал съм оставки, считал съм, че това е правилно и съм се опитвал да променя БСП по този начин, но в дългосрочен план разбрах, че това носи колкото полза, толкова и вреда. Загуби се енергията на лявото. Хората започнаха да припознават други партии като носители на енергията, на модерното, на алтернативата, независимо от факта, че БСП се държа като сериозна алтернатива в парламента. Но някак си това не беше възприето от обществото“, смята Кадиев. 

Георги Кадиев очерта трите основни задачи на голямата лява коалиция: „Едната от тях е борбата с корупцията, защото тя убива – и буквално, и преносно. Ако искаме да се справим с проблемите в обществото, трябва да започнем от там.  Втората задача е доходите, разбира се, ние сме лява коалиция. Третата задача е екологията, защото това е нещото, което ще оставим на децата си.“

„Убеден съм, че „БСП за България“ ще подобри резултата си на изборите. Има всички предпоставки да е така. Вижда се желание за гласуване за това ново ляво обединение на хора, които по един или друг начин са били отблъснати от това усещане за ненавист между левите формации. Аз искам това усещане да се избегне-  да се разбере, че вече сме един екип“, подчерта той.

Кадиев заяви още, че трябва да се върне диалогът в парламента, като припомни, че в миналото е влизал в много конфликти с политически партии и политици, но без диалог нищо не се постигало. 

„Няма парламент, който може да работи нормално ако никой не си говори с никого, а точно това се случи в миналия парламент. Това е един от големите недостатъци на 45-ия парламент и  силно се надявам да бъде избегнат в следващия“, категоричен бе Георги Кадиев.