Стъпите ли на този остров, смъртта ви е в кърпа вързана: Ето какви опасности дебнат там

9058

Представете си райско кътче, откъснато от света и заобградено от спиращи дъха плажове. Звучи фантастично нали? За съжаление Островът на змиите обаче е колкото красив, толкова и опасен 

На остров Илха де Кеимада те са толкова много, че на квадратен метър се падат между една и пет змии.

Разположен в близост до югоизточното крайбрежие на Бразилия, близо до Сао Пауло,  Змийският остров, както е известен от галено – е дом на около 4000 вида змии.

Тук живее змията Bothrops Insularis, една от най-отровните в света. И за да бъде още по-опасна картината – на острова свободно живеят и се размножават десетки видове отровни змии.

Тази застрашена змия се среща само тук. И точно затова може да изчезне, защото това е единственото местообитание в света, където можем да намерим този вид отровни влечуги.

Влизането на острова е напълно забранено за когото и да било. Но, както във всичко, винаги има изключения. За да влезете в него, е необходимо да заявите, че сте учен и по-късно да получите специално разрешение от правителството.

Също така, от време на време на него отиват и членове на бразилската армия, за да поддържат фара, който е построен още през 1909 година.

Смята се, че на острова ходят и ловци на змии, които ловуват и ги продават на черния пазар за 30 000 долара за змия.

 Защо змиите на остров Илха де Кеимада са толкова опасни?

Според една теория, преди 11000 години нивото на морето се е качило и разделило този остров от Бразилия. Змиите на него са останали с ограничени ресурси и единственото, което могли да намерят за храна са били птиците, които мигрирали.

Затова се е наложило да приспособят и своя начин на ловуване. За да започне да действа отровата, първоначално е било необходимо дълго време, понякога и няколко дни. Но до момента, докато отровата успява да убие птицата, тя вече е била на друго място. Затова организмът на змиите развил толкова силна отрова, която убива почти веднага.

През последните 15 години обаче популацията на змиите на острова е намаляла с 15%, най-вече заради промяната на вегетацията и болести, така че те макар и опасни са включени в списъка на застрашените видове.

По публикацията работи: Ралица Димитрова