Руски микробиолог с нова версия за произхода на коронавируса

427

Военният микробиолог Михаил Супотницки заяви, че произходът на коронавируса не е от Китай. Според него опасният вирус е възникнал за първи път в Южна Европа, пишат от Lenta.ru

 Проби от биоматериал на вируса са открити в отпадъчните води в провинциите на Италия и Испания.

„SARS-CoV-2 беше разпространен сред европейското население в единични случаи и локални огнища на COVID-19, но беше погрешно обявен от лекарите за грип или тежка „ пневмония, придобита в общността “, каза специалистът.

Експертът също така отбеляза, че епидемията може да продължи години, пламвайки и изчезвайки. Миналата година той беше сигурен, че опасността от коронавируса е силно преувеличена.

Супотницки направи аргументи относно пандемията в Индия. По негово мнение ситуацията в страната сега е много сериозна. Той нарече причината, първо, отслабването на контрола на властите върху мерките за сигурност и второ, сливането на всички видове вирусни мутации на една територия.

На 30 март Световната здравна организация публикува доклад за резултатите от пътуването до китайския град Ухан, за да разбере произхода на коронавируса. Експертите заключават, че вирусът е дошъл при хората от прилепи чрез други животни. В същото време лабораторната версия за появата на патогена се счита за малко вероятна.

Не беше възможно да се установи къде точно и кога се появи коронавирусът на SARS-CoV-2. Както беше отбелязано по-рано, връзката между COVID-19 и пазара на Ухан не е доказана.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова