Ето кои имена влизат в партията на Жан Виденов

121

Новата партия „Лява алтернатива“, с която бившият премиер на БСП Жан Виденов се завръща в политиката, излезе с официално съобщение в медиите, в което обяви кои имена влизат в партията.  

Формацията, която направи заявка да се яви на предсрочните избори на 11 юли, ще бъде структурирана след 11 юни, когато официално ще бъде избран и неин лидер, пише dir.bg.

В предизборния си апел от „Лява алтернатива“ заявяват, че „След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., страната ни отново е пред избор, отново е на кръстопът. И след последните безплодни избори България отчаяно се нуждае от алтернатива на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в крайна сметка у нас. Изборите дадоха единствено примери на всеобщо бягство от отговорност за страната. Нараства тревогата, че вотът на 11 юли няма да бъде крачка напред. „Перестройката“ завършва с позор и всеобщо презрение пред очите ни, но надеждна, стабилна и общоприемлива алтернатива няма. Нещо повече – рисковете от предателство на националните интереси в периода на политическото безвремие нарастват. Международните тенденции в региона и в света са по-тревожни от всякога през последните три десетилетия.

„Но има и лява алтернатива, и ние сме част от нейните бойци, която винаги е била с вас и се е борила – със стиснати зъби и сред всеобщи пошли издевателства – за националната кауза и българската държавност. Само Лявата Алтернатива може да устои на сриването на бездруго скромния стандарт на живот и на самата, постоянно рушаща се, нова българска средна класа. Макар и с леви убеждения, ние сме в съюз със здравите консервативни инстинкти, съхранили българщината през столетията. Нямаме (и никога не сме имали) колебания в борбата срещу безумните и антихуманни идеи за „пост човечество и индустрия“, се казва още в позицията.

От новата партия се обявяват „срещу налагането, окопаването и плоденето на все по-нагла паразитна чиновническа прослойка – изпълнител на корупционни схеми, с които изсмуква държавните ресурси, събирани от нашите данъци, която арогантно репресира и тормози гражданите и фирмите, вместо да ги обслужва и накрая под „политически и съдебен чадър“ дори не носи отговорност за своите безобразия и за вредите, които нанася на гражданите и на обществото. Съмишлениците на Виденов са също „срещу преднамереното ни въвличане в конфликт с традиционните ни приятели – руси, сърби, гърци и румънци; срещу налаганата ни от Запада (под маската на „колективната сигурност в Европа“) на „военно-идеологическа русофобия“.

В съобщението са изредени имената на 32 души от Инициативния комитет на формацията. Част от него са бившият министър на здравеопазването Мими Виткова, бившият министър на индустрията в правителството „Беров“ Румен Биков, Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер в правителството на Виденов, бившия депутат от „Атака“ Станислав Станилов, както и Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара“, автор в сайт „НюзФронт“.

На първо място в списъка е Иван Атанасов от Асеновград, сочен за инициатор. Той е представен като последен ръководител на младежката организация на БКП, депутат от 1994 до 1998 г. В момента бил ръководител на фирми за луксозен международен туризъм и спорт.

Следват още 31 имена по азбучен ред:

Антон Величков – бивш секретар на ЦК на ДКМС, сега бизнесмен и земеделски производител.

Атанас Василев – бивш кмет на Хасково, ръководител на БСП в Хасково и няколко мандата член на ВС на БСП.

Аргир Бояджиев – бивш директор на Пристанище Бургас, дългогодишен служител на ОДМВР Бургас.

Божидар Хаджиев – дългогодишен професор по маркетинг в УАСГ – Пловдив, заемал академични ръководни длъжности на всички нива в Университета.

Вера Кацаркова – професор по икономика в БАН, в момента пенсионер.

Владимир Попов – дългогодишен университетски, научен и академичен деец, бивш областен управител на Велико Търново, офицер на академичен орден на Франция.

Дончо Конакчиев – бивш вицепремиер и народен представител в няколко парламента, бивш директор в „Генплан“. Водещ експерт по въпросите на регионалното развитие. Професор по урбанистика.

Жан Виденов – депутат в VII Велико народно събрание, бивш премиер и ръководител на БСП, няколко мандата депутат и член на ръководството на БСП. Последен ръководител на ДКМС в Пловдив, а преди това – външнотърговски експерт в Корпорация „Биотехника“ и в българо-съветското смесено предприятие „Автоелектроника“. В момента – проектен мениджър. Единствено в страната хабилитирано лице едновременно по управление на проекти и по управление на риска и автор на речници на термините в тези две сфери.

Емил Милков – бизнесмен.

Иво Генов – бивш младежки деец, бивш директор на НАП Варна, в момента управител на голям търговски комплекс.

Камен Величков – изтъкнат специалист-международник, работил на отговорни дипломатически постове по цял свят, университетски преподавател, служител в международни организации, понастоящем – в „Международния научно-технически център“ – с глобален обхват (Азия, Африка, Америка) – с център за координация в Казахстан.

д-р Илиян Илиев – бивш народен представител от 40-то НС.

Кольо Колев – бивш организационен и партиен деятел на общинско ниво и ръководител на големи търговски начинания с Катар и страните от Залива. В момента е официален търговски представител на Башкирия за България.

Младен Младенов – собственик и управител на големи частни фирми и бивш генерален директор на големи експортно-ориентирани предприятия в Пловдив. Бивш организационен и стопански ръководител в Пловдив. От 1989 до 1997 г. – първи заместник-председател на КНСБ.

Мони Пенев – бизнесмен.

Любомир Стоичков – бивш председател на Контролната комисия на БДМ, в момента бизнесмен.

Мария Капитанова – професор по математика и по механика, бивш член на университетските ръководства на БКП и БСП в Пловдивския университет, в момента е пенсионер.

Мими Виткова – бивш депутат във Великото Народно Събрание, бивш член на ВПС на БСП и министър на здравеопазването, ръководител на здравноосигурителен фонд „Доверие“.

Николай Петров – бивш член на ръководствата на БСП и БСМ във Велико Търново, адвокат.

Огнян Сурдулов – доктор по изкуствознание.

Павел Иванов – ръководител на Комунистическия младежки Клуб „Че Гевара“ към БКП, създател и несменяем ръководител на Движението „Безсмъртният Полк“ в България. В момента – художникприложник.

Павел Маринов – бивш председател на БСП в Бургас, общински съветник от БСП, бивш областен управител.

Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение „Че Гевара“.

Петър Ганчев – бивш служител във ВГУ ДС, бивш директор на държавната Пощенска Банка Клон Пловдив.

Пламен Младенов – доскорошен дългогодишен областен лидер на БСП Монтана, бизнесмен, – Соня Величкова – социолог.

Румен Биков – бивш Министър на индустрията в правителството на професор Любен Беров и бивш научен работник в Института по Цветна Металургия. В момента – ръководител на частни фирми в зеленчуковото производство за износ и в експорта на черни метали.

Соня Величкова – социолог с огромен практически опит (още от времето на НЦИОМ).

Славчо Славов – арабист и експерт международна търговия в Източното Средиземноморие. Дългогодишен търговски директор в Булгартабак Холдинг (преди – и след приватизацията). В момента – бизнес консултант.

Станислав Станилов – дългогодишен директор на Археологическия Институт (с музей) при БАН, народен представител в няколко парламента.

Христо Христов – депутат от Великото Народно събрание и няколко парламента, бивш председател на на Комитета по спорта и на Туристическата агенция. дългогодишен общински администратор и главен секретар в Пловдивска голяма община.