Кардиолог обясни какво да правим след прекаран Covid-19

blank
Кадър: bTV
- Реклама -

Covid-19 засяга най-вече белия дроб и е важно пост-covid проследяването

Разумно би било след прекаран коронавирус да се направи проследяване на белодробната и сърдечната дейности. Това коментира в „Тази сутрин“ проф. Арман Постаджиян, кардиолог в МБАЛ „Св. Анна“ в София.

„Основният орган, който е подвластен тук, е белият дроб. Каква част от промените ще имат дългосрочни ефекти, все още не можем да кажем. Микроциркулацията страда най-много. Обичайно хората, които страдат от пост-COVID имат симптоматика, която е много нехарактерна спрямо досегашните им усещания. Разумно би било в хода на времето да има едно проследяване на белодробна и ехокардиографска функция. Поне в началото това би дало добър ориентир“, съветва проф. Постаджиян.

- Реклама -

Лечението на хроничноболни пациенти варира според индивидуалните реакции на организма. При някои кръвното се повлиява от вируса, което налага използването на противодействащи медикаменти. При други обаче промени в артериалното налягане не се наблюдават, а съответно не е необходима и промяна в терапията им.

Според проф. Постаджиян приоритетното ваксиниране на хроничноболните е стъпка в правилната посока. Неговите наблюдения са, че вече излизаме от третата вълна на заразата.

„Много ми се иска това да бъде последният пик, който има на това заболяване, и ако бъдем мъдри и използваме това време, което си е някак по-топло и ваксините летят, е разумно това да бъде използвано, така че да нямаме следващи пикове. Глобалната задача е повечето хора да бъдат убедени в нуждата и в това, че ваксинацията представлява единственият инструмент на този етап, с който можем да поставим тази епидемия под контрол“, посочи той.

По публикацията работи Снежина Раева

- Реклама -