Взривиха единствената лаборатория за Ковид в Газа

88

Единствената лаборатория за Ковид в Газа е преустановила своята дейност след израелско въздушно нападение по клиниката, съобщават от RT. Това може да доведе до значително нарастване на случаите на коронавирус там

Основната лаборатория за тестване и ваксинация на Covid-19 в Газа е спрян офлайн, след като е бил ударен при израелски въздушен нападение, казаха палестинските здравни служители, предупреждавайки, че бомбардировъчната кампания в Тел Авив ще предизвика нарастване на пандемията.

Стачките предизвикаха „пълно спиране“ на имунизациите, скрининга на вируси и телемедицинските услуги в клиниката в Ал-Римал в Газа в понеделник, заяви в понеделник Министерството на здравеопазването на територията, отбелязвайки, че собственият й щаб също е бил повреден при атентата.

 

„Насочването на израелската окупация към Министерството на здравеопазването и клиника Ал Римал доведе до пълно спиране на работата на единствената централна лаборатория за тестване за коронавирус в Газа“, заяви в изявление заместник-министърът на здравното министерство Юсеф Абу ал-Риш. Той нарече въздушните удари като „отвратително престъпление, целящо да разубеди министерството да продължи своята хуманитарна дейност“.

В отделно изявление министерството заяви, че израелските сили са насочени към „гъсто населени жилищни райони“, изпращайки около 40 000 семейства в претъпкани приюти, които са се превърнали в „опасна среда за бързото разпространение на Covid-19“. Той призова международната общност да предостави „критично необходими лични предпазни средства“ за приютите.

Официалното съобщение последва след подобни доклади както от Организацията за освобождение на Палестина (ООП), така и от мисията на ООН на територията, която предаде предупреждение от шефа на ООН Антонио Гутериш, че боевете могат да „отприщят една необоснована криза за сигурност и хуманитарна дейност“ в Газа.

Агенцията на ООН за облекчение в Газа, UNRWA, също изрази опасения, че избухването на насилие може да подхрани нарастването на пандемията, като служителят на агенцията Матиас Шмале отбеляза, че израелските въздушни удари изпращат голям брой неваксинирани палестинци в тесни приюти, казвайки, че се превръщат в масови разпръсквачи. „

Междувременно напрежението между Израел и Хамас нараства. До момента броят на жертвите в Газа достигна до 212 души, включително 61 деца, както и над 1400 ранени. Най-малко 10 израелци също са загинали в ракетен обстрел, сред които две деца и един войник.

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова