Отварят още един граничен пункт към Гърция през лятото

182

Проектът, който родопчани очакват вече 20 години, ще бъде осъществен това лято. Ще бъде отворен седми гранично контролно пропускателен пункт Рудозем-Ксанти.

В годините на прехода едва ли има по-дългоочакван проект за Смолянска област. Пътят на практика ще предостави пряк достъп до Беломорието. Прогнозите са, че до края на юни съоръжението ще бъде завършено.

„Според спогодбата и трите пункта, в това число и Рудозем-Ксанти, се предвижда да бъдат за преминаване за всички видове превози и товари. Това, което има като рамка, е че обектът следва да бъде завършен до края на август 2021 г. Това е удължение с близо година и половина над първоначално определения срок“, обяснява пред bTV областният управител на Смолян – Недялко Славов.

Най-близкото населено място от българска страна е Чепинци. Родителите на Албена Куцева и на съпруга ѝ, които живеят в селото, често им разказвали за отминалите години, когато границата е било отворена. Граничната бразда е разделила стотици роднини.

„Моят баща е имал първа братовчедка, която е останала от другата страна на границата. Значи тази граница е разделила много съдби, което е най-лошото“, разказва Албена.

Кметът на селото – Мустафа Брахимбашев е горд, че в неговия мандат пунктът ще бъде готов: „Всички хора го очакват така с нетърпение, защото неминуемо ще донесе много икономически ползи като цяло за Чепинци, за община Рудозем и като цяло района на Смолян, защото това е един от най-кратките пътища до Беломорието“, казва Брахимбашев.

Местните се надяват по този начин стандарта в общината да се вдигне и да имат повече работа.

Спогодбата за отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е подписано още в далечната 1998 г., като той е един от трите договорените в тази спогодба, заедно с Гоце Делчев-Драмза и Кърджали-Маказа-Комотини. От гръцка страна също се работи.

Вече са назначени 12 митически служители за новия пункт, а в момента се провежда конкурс за 60 нови граничи полицаи.

По публикацията работи: Мариела Анастасова