Турският президент призова папа Франциск да помогне да се спре „избиването“ на палестинци

124

Турският президент осъди насилието и обвини Израел, че извършва „етническо, религиозно и културно прочистване“

Турският президент Таип Ердоган разговаря днес с папа Франациск, като заяви, че международната общност трябва да наложи санкции на Израел заради действията му срещу палестинците, като призова понтифика да продължи да говори по конфликта, предаде Reuters.

Около 200 души бяха убити в Газа от израелски бомбардировки и 10 души загинаха в Израел от войнствени ракети през последната седмица на боевете.

Турция осъди насилието и обвини Израел, че извършва „етническо, религиозно и културно прочистване“. Папа Франциск заяви вчера, че нарастващите жертви от конфликта са неприемливи.

Турското председателство заяви, че Ердоган е казал на папа Франциск, че Израел заплашва регионалната сигурност и че международната общност трябва да „научи Израел на възпиращия урок, който заслужава“.

„Ердоган … подчерта, че палестинците ще продължат да бъдат подлагани на клане, докато международната общност не накаже Израел – който извършва хуманитарни престъпления – със санкции“, се казва в изявление.

Той също така „подчерта, че продължаващите послания от папа Франциск имат голямо значение за мобилизиране на християнския свят и международната общност“, се казва в него.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова