СЗО: Дългото работно време повишава риска от смъртни случаи

44

Работата над 55 часа седмично увеличава риска от смърт, причинена от сърдечни заболявания и инсулт, показват проучвания на ООН

Докладът на Световната здравна организация на ООН и агенциите на Международната организация на труда  е първият глобален анализ на рисковете за живота и здравето, свързани с продължителното работно време, съобщават от France 24.

Той не се фокусира върху пандемията, а върху предходните години. Авторите синтезират данни от десетки проучвания, включващи стотици хиляди участници.

„Работата от 55 часа или повече на седмица може да бъде много опасна за здравето“, каза Мария Нейра, директор на отдела за околна среда, климатични промени и здравеопазване на СЗО.

„Време е всички ние – правителства, работодатели и служители – да осъзнаем, че дългото работно време може да доведе до преждевременна смърт.“

Проучването заключава, че работата на 55 часа или повече на седмица е свързана с 35-процентно увеличение на риска от инсулт и 17-процентен ръст на риска от смърт от исхемична болест на сърцето, в сравнение с работа от 35 до 40 часа.

СЗО и МОТ изчисляват, че през 2016 г. 398 000 души са починали от инсулт и 347 000 от сърдечни заболявания, след като са работили поне 55 часа седмично.

Между 2000 и 2016 г. броят на смъртните случаи от сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време, се е увеличил с 42%, докато цифрата за инсултите се е увеличила с 19%.

Повечето от регистрираните смъртни случаи са сред хора на възраст от 60 до 79 години, които са работили 55 часа или повече на седмица на възраст между 45 и 74 години.

„Тъй като вече се знае, че дългите работни часове са отговорни за около една трета от общата прогнозна тежест на заболяването, свързана с работата, тя е установена като рисков фактор с най-голямото бреме на професионалните заболявания“, каза СЗО.

Организацията също така заяви, че пандемията от коронавирус ускорява развитието, което може да подхрани тенденцията към увеличаване на работното време.

„Пандемията Covid-19 промени значително начина, по който работят много хора“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

„Работата от разстояние се превърна в норма в много индустрии, като често размива границите между дома и работата. Освен това много фирми са принудени да намалят или да прекратят операциите, за да спестят пари, а хората, които все още са на заплата, в крайна сметка работят по-дълго часа.

„Никоя работа не си струва риска от инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Правителствата, работодателите и работниците трябва да работят заедно, за да се договорят за ограничения за защита на здравето на работниците.“

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова