Корабът Титаник „възкръсва“ в тематичен парк в Китай

525

Повече от век след злополучното си първо пътуване, корабът Титаник „възкръсва“ в китайски тематичен парк, съобщават от France 24

Копието на най-големият кораб постепенно се издига в китайска провинция близо до гр. Суейнин в югозападната част на страната. Четири огромни крана се изникват над корпуса на плавателния съд в сух док близо до една река, а голям брой работници с жълти каски обикалят по палубата на двойника на „Титаник“.

Основният спонсор на проекта е вдъхновен да пресъздаде най-скандалния круизен лайнер в света от едноименния касов хит от 1997 г. – някога най-печелившият филм в света и изключително популярен в Китай.

Оригиналният луксозен кораб, се потопи в дълбините на Атлантическия океан през 1912 г., след като се удари айсберг, оставяйки повече от 1500 души мъртви.

Инвеститорът Су Шаоджун сподели, че е бил мотивиран да финансира дръзкия, дълъг 260 метра дубликат, за да запази живите спомени за Титаник.

„Надявам се, че този кораб ще бъде тук през следващите 100 или 200 години“, каза Су. Изграждаме музей за Титаник.“

Всичко, от луксозните каюти до дръжките на вратите, е вдъхновено от оригинала. И за да бъде илюзията пълна, парен двигател ще дава чувството на посетителите, че наистина плават в морето.

Те ще могат да пренощуват на пресъздадените круизи срещу 256 евро на вечер. А за да достигнат до кораба, ще трябва да преминат през парка с мини автобус под звуците на хита на Селин Дион „My heart will go on“ . Той бе част от саундтрака на култовата лента „Титаник“ с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет. Филмът пожъна невероятен успех в Китай през 1997 година.

Организаторите разчитат да привлекат годишно между 2 и 5 милиона туристи.

Отне шест години – повече от конструкцията на оригиналния Титаник. За построяването на репликата на Титаник са изразходвани 23 000 тона стомана и над милиард юана (153,5 милиона долара).

 

 

По публикацията работи: Ралица Димитрова