Билките, които ще ви помогнат в борбата с косопада

76

Косопада е често срещан проблем при много хора. Причините за този проблем могат да бъдат различни. Те простират от наследствени, през медицински, до механични, т.е. дължащи се на прическата

Освен с подходящи медикаменти, можете да заздравите косата си и с третиране с подходящи за целта билки. Определено проблемната коса се повлиява отлично от билките. Кои са тези билки, които можете да използвате в борбата ви с косопада и да подпомогнат растежа на косата ви?

Чемерика

С корените на чемериката се приготвя отвара за спиране на косопада. С нея се изплаква косата, след като я измиете. Билката е отровна и в никакъв случай не трябва да се консумира. Приложението ѝ е изцяло външно. В 250 гр вода сварете 50 гр корен от чемерика и 250 гр оцет. След като отварата се охлади достатъчно, изплакнете измитата си коса с нея.

Коприва

Копривата е известна с противовъзпалителните си качества. Тя успокоява скалпа, когато е раздразнен. Билката съдържа много желязо, а то стимулацията на растежа на косъма. Отварата се приготвя с 500 мл вряща вода. В нея се изсипват 2-3 с.л. листа и корени от сушена коприва. Трябва да се сварят в продължение на 3-4 минути. Запарете под капак отварата още 20 минути. Полейте косата си след като течността се охлади.

Девесил

Девесилът притежава мощни противовъзпалителни и антимикробни свойства. Използва се за изплакване на косата, както и като част от маски с различни компоненти. Билката притежава танини, които активират растежа на косата, а аскорбиновата киселина подобрява текстурата на косата. Отварата от девесил се прави с 300 мл вряща вода, в която се слагат 2-3 с. л. сушена билка. Оставя се да ври за няколко минути, запарва се под капак за още 30 мин. След охлаждане косата се полива с отварата.

Розмарин

Антисептичните свойства на розмарина са известни на мнозина. Ролята му е да стегне скалпа, за да се задържат косъмчетата по него. След третиране с билката се забелязва стимулиращ, релаксиращ и успокояващ ефект върху скалпа. Косата придобива допълнителен блясък и същевременно намалява омазняването на скалпа. За целта е необходимо да заври 500 мл вода. В нея се варят 3-4 супени лъжици от билката. Косата се полива, след като отвара се охлади.

Източник: Actualno.com

По публикацията работи: Ралица Димитрова