СЗО: Дългото работно време повишава риска от смъртни случаи

blank
Снимка: Pixabay
- Реклама -

Работата над 55 часа седмично увеличава риска от смърт, причинена от сърдечни заболявания и инсулт, показват проучвания на ООН

Докладът на Световната здравна организация на ООН и агенциите на Международната организация на труда  е първият глобален анализ на рисковете за живота и здравето, свързани с продължителното работно време, съобщават от France 24.

Той не се фокусира върху пандемията, а върху предходните години. Авторите синтезират данни от десетки проучвания, включващи стотици хиляди участници.

- Реклама -

„Работата от 55 часа или повече на седмица може да бъде много опасна за здравето“, каза Мария Нейра, директор на отдела за околна среда, климатични промени и здравеопазване на СЗО.

„Време е всички ние – правителства, работодатели и служители – да осъзнаем, че дългото работно време може да доведе до преждевременна смърт.“

Проучването заключава, че работата на 55 часа или повече на седмица е свързана с 35-процентно увеличение на риска от инсулт и 17-процентен ръст на риска от смърт от исхемична болест на сърцето, в сравнение с работа от 35 до 40 часа.

СЗО и МОТ изчисляват, че през 2016 г. 398 000 души са починали от инсулт и 347 000 от сърдечни заболявания, след като са работили поне 55 часа седмично.

Между 2000 и 2016 г. броят на смъртните случаи от сърдечни заболявания, свързани с дългото работно време, се е увеличил с 42%, докато цифрата за инсултите се е увеличила с 19%.

Повечето от регистрираните смъртни случаи са сред хора на възраст от 60 до 79 години, които са работили 55 часа или повече на седмица на възраст между 45 и 74 години.

„Тъй като вече се знае, че дългите работни часове са отговорни за около една трета от общата прогнозна тежест на заболяването, свързана с работата, тя е установена като рисков фактор с най-голямото бреме на професионалните заболявания“, каза СЗО.

Организацията също така заяви, че пандемията от коронавирус ускорява развитието, което може да подхрани тенденцията към увеличаване на работното време.

„Пандемията Covid-19 промени значително начина, по който работят много хора“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус.

„Работата от разстояние се превърна в норма в много индустрии, като често размива границите между дома и работата. Освен това много фирми са принудени да намалят или да прекратят операциите, за да спестят пари, а хората, които все още са на заплата, в крайна сметка работят по-дълго часа.

„Никоя работа не си струва риска от инсулт или сърдечно-съдови заболявания. Правителствата, работодателите и работниците трябва да работят заедно, за да се договорят за ограничения за защита на здравето на работниците.“

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

- Реклама -