Радев представя състава на служебното правителство (ВИДЕО)

„Макар и кратък, 45-ят парламент беше белязан с много емоции. Неговият живот не беше напразен. Чуха се дълго премълчавани мнения. Този парламент обаче не сбъдна представите на народа за ново правителство“. Това заяви президентът Румен Радев.

„В служебния кабинет влизат доказани експерти, предприемачи и изразителите на гражданското недоволство. Той доказва, че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си. И да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, каза президентът при откриването на церемонията.

„Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и разбира се засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка, пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да направи първата крачка към укрепването на държавността. Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и харчове. Остави в най-трудният момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса“, каза още Радев.

В служебния кабинет Гълъб Донев ще е вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Бойко Рашков ще е служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи. Атанас Пеканов ще е вицепремиер по управление на европейските средства.

Седем от 19-те членове на кабинета са били част и от първото правителство на Радев. Сред тях са министърът на туризма Стела Балтова, на земеделието – Христо Бозуков и на образованието – Николай Денков, които ще бъдат на същите позиции и в този кабинет.

Дипломати от кариерата застават начело на две министерства – Светлан Стоев ще бъде служебен министър на външните работи, а министър на отбраната – Георги Панайотов.

За финансовото министерство ще отговаря Асен Василев, а за министерството на икономиката – Кирил Петков. Янаки Стоилов става служебен министър на правосъдието.

За здравеопазването ще отговаря Стойчо Кацаров, а министър на културата ще бъде скултурът Велислав Минеков, едно от знаковите лица на протестите срещу правителството на Бойко Борисов миналото лято.

Служебното правителство трябва да осигури нормалното функциониране на държавата до следващ редовен кабинет, както и да организира провеждането на предсрочния парламентарен вот по променени изборни правила.