САЩ разрешиха прилагането на ваксината на Pfizer за деца на възраст от 12 до 15 години

45

Американският здравен регулатор разреши поставянето на ваксина на Pfizer за деца на възраст между 12-15 години. Това ще позволи на страната да разшири своята програма за имунизация срещу вируса, пишат от The Guardian

Ваксината е достъпна с разрешение за спешна употреба (EUA) за хора на възраст на 16 години в Съединените щати. Сегашното решение означава, че FDA изменя EUA, за да включва деца на възраст от 12 до 15 години.

„Днешните действия позволяват на по-младото население да бъде защитено от Covid-19. Това ще ни помогне да се върнем към нормалното си ежедневие и да се преборим с вируса“, каза Джанет Уудкок, изпълняваща длъжността комисар на FDA.

„Родителите и настойниците могат да бъдат спокойни, че агенцията е извършила стриктен и задълбочен преглед на всички налични данни, както имаме с всички наши разрешения за спешна употреба на ваксини срещу Covid-19“, добави още тя.

Според FDA са съобщени около 1,5 милиона случая на Ковид при деца на възраст между 11 и 17 години за периода март 2020 и април 2021 година.

В много страни ваксината на Pfizer може да бъде поставяна на лица над 16 години. Канада наскоро стана първата държава, която разшири употребата на ваксината за деца на 12 и повече години.

Въпреки че децата са далеч по-малко склонни от възрастните да се разболеят сериозно от вируса, възрастовата група представлява близо 14% от случаите на коронавирус в САЩ. Най-малко 296 са починали в САЩ след заразяване с вируса и повече от 15 000 са хоспитализирани, според Американската академия по педиатрия.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова