Кибератака блокира най-големият тръбопровод за горива в Америка

47

Американското правителство издаде закон за извънредни ситуации в неделя, след като най-големият тръбопровод за гориво в САЩ беше ударен от кибер-атака, предаде BBC

Работата на съоръженията е почти напълно спряна в резултат на атаката, която е кодирала компютърните им системи с цел искане на откуп.

Според информирани източници нападението е извършено от кибербанда, наречена „Тъмната страна“, която е заплашила да пусне криптираните данни в интернет, ако не получи откупа.

Колониалният тръбопровод пренася 2,5 милиона барела на ден. Това са  45% от доставките на дизелово гориво, бензин и реактивно гориво на Източното крайбрежие.

В петък тя беше напълно разбита от кибер-престъпна банда и все още работи за възстановяване на услугата.

Аварийният статус позволява транспортирането на гориво по шосе.Общо 18 държави са получили временен отказ от обслужване за транспортиране на бензин, дизел, реактивно гориво и други рафинирани петролни продукти.

Те са Алабама, Арканзас, окръг Колумбия, Делауеър, Флорида, Джорджия, Кентъки, Луизиана, Мериленд, Мисисипи, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Каролина, Пенсилвания, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вирджиния.

Експертите казват, че в понеделник цените на горивата вероятно ще се повишат с 2-3%,но ситуацията може да се влоши, ако проблемът продължи по-дълго.

Наложеното от властите извънредно положение позволява транспортирането на горивото с помощта на танкери, но те далеч не могат да покрият капацитета на тръбопровода.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова