Как ще се явят на матура учениците под карантина?

36

От днес в класните стаи се завръщат учениците от 6-ти и 11-ти клас, които се присъединяват към 5-ти, 9-ти и 12-ти клас. И въпреки завръщането на учениците, не е ясно все още как ще протекат матурите. 

„Станах по-мързелив, много лежерно минаваха моите дни. Вкъщи имаш легло и видео игри, които да те разсейват. В клас мога да съм много по-концентриран“, казва пред bTV ученик от 11-ти клас в столичното 137 училище.

„Няма болни колеги, едно дете е под карантина“, посочи директорът на училището.

„Връщането в клас е след анализ на данните на Министерството на здравеопазването“, обясни Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София.

„Най-близко предстои държавният зрелостен изпит. Ако някои от учениците се разболеят имаме и втора матура – през август-септември. Към настоящия момент учениците, които са контактни на болни с коронавирус, съответно карантинирани, могат да се явят на държавен зрелостен изпит, след като представят отрицателен PCR тест и да бъдат в самостоятелни зали до 5 души“, посочи Кастрева.

Националното външно оценяване за 7-ми клас е след повече от месец и при променена епидемична ситуация е възможно всички ученици да са присъствени, според нея.

По публикацията работи: Мариела Анастасова