Днес е Разтурни понеделник. Какво се прави по традиция на този ден?

405

Днес празнуваме втория ден от Великден. Според православните традиции от днес започва Светлата седмица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички

Днешният ден е изветен като Разтурни понеделник. Името идва от обичая “размятване на яйца”. В миналото младежи излизали извън селището, разделяли се на две групи и се съревновавали да търкалят червени яйца. Според народните традиции този ритуал предпазвал от градушки и увеличавал плодородието на земята.

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Тя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи каквото и да е.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава е останал изразът “Тома неверни”, а денят е наречен Томина неделя.

Светлата седмица завършва с Томина неделя. На този ден се почита паметта на свети Тома, един от учениците на Исус. Когато се разнесла мълвата за изчезналото от гробницата тяло на Христос, а самият той се явил пред учениците си, един от тях не повярвал. Тома поискал да се увери в чудото като пипне раните от гвоздеите, с които Спасителят е бил прикован на кръста. Тома се разкаял за постъпката си, но получил прозвището Неверни.

Според народната традиция на този ден жените отново боядисвали яйца и ги раздавали за душите на умрелите.

По публикацията работи: Ралица Димитрова