До 2 години ще пътуваме от Варна до София с влак само за 4 часа (СНИМКИ)

259

Вчера беше открита обновената ЖП гара в Карнобат. На откриването ѝ присъства министърът на транспорта Росен Желязков, който заяви, че до 2 години пътуването от Варна до София с влак ще се осъществява за 4 часа през ЖП възел Карнобат. 

Той допълни, че това ще е възможно след модернизацията на ЖП линията Карнобат-Синдел, която вече е в ход.

„Новото здание на ЖП гара Карнобат, заедно с изграждането на железен път и телекомуникации, са резултат от последователна реформа и обновяване на железниците у нас“, каза министър Желязков.

Реконструкцията на гаров комплекс Карнобат е част от по-мащабен проект, който включва още ЖП гарите Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Министър Желязков заяви, че скоро предстои за стартира модернизацията на ЖП гарите в Нова Загора и Айтос. Той припомни, че до момента са обновени редица приемни здания, в т.ч. Централна гара София и ЖП гара Подуяне.

По думите на транспортния министър в новия програмен  период са заложени огромни средства за ЖП инфраструктура и са дефинирани ясни проекти и срокове.  „По Плана за възстановяване и устойчивост една от предпоставките за подбор на проекти е  тяхната готовност за незабавна реализация“, коментира Желязков.

„Осигурили сме финансиране на редица проекти в Северна България, свързани с дигитализация, телекомуникации, развитие на интермодални връзки“, заяви министърът и допълни, че това говори за добра организационна и проектна готовност на НК „Железопътна инфраструктура“. „Вчера стартирахме коловозното развитие на Централна гара София, а в ход е модернизацията на ЖП връзката със сръбска граница. В новия програмен период предстои да бъде изградена и ЖП свързаност с Република Северна Македония“, обясни министър Желязков.

снимка: Министерство на транспорта
снимка: Министерство на транспорта