Уникален храм на Кольо Фичето във Велико Търново е пред разруха (ВИДЕО)

50

Храм, шедьовър на Кольо Фичето във Велико Търново, се руши. Църквата е построена за две години, а строителят получава титлата „майстор“.  

За възстановяването на уникалните стенописи на сградата, която е и паметник на културата, от няколко месеца се събират средства в кампания. Държавата и общината са дали разрешение за ремонт, но средства няма.

В светата обител редовно има служба въпреки аварийното ѝ състояние, но най-тежко е състоянието на конструктивната част на храма, разказва пред NOVA отец Славчо.

Иконописците от местния университет са в готовност да започнат реставрация, а преподавателят по иконопис проф. Миглена Прашкова споделя, че ще намерят сили да се справят с мащабната реставрация.

„Този архитектурно-художествен ансамбъл е пример за традициите през Възраждането – не само за района, за страната, но и за Балканите. Не губим надежда“.

След вдигането на храма преди 185 години към него е основано и училище, в което е писана Търновската конституция. От 20 години то е възстановено, а по думите на презвитера Светла, то е духовен център, който е изграждал личности.

За това свидетелства П. Р. Славейков, който изтъква, че в църквата „Св. Николай“ „се заражда българщината в Търново“.

Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с отец Славчо на тел. номер: 0882 630 210 или на e-mail: otecslavcho@abv.bg.

По публикацията работи: Мариела Анастасова