Гърция удължава ограниченията за влизане в страната

26

Гърция удължи ограниченията за влизане в страната до 6.00 на 3 май

Това съобщиха от външното ни министерство. При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, гражданите на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените арабски емирства, на Сърбия и на Израел се допускат до страната при:

1) представяне на негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция или

2) представяне на сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със съответното законодателство. От завършването на ваксинацията следва да са изминали четиринадесет (14) дни. Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината.

При влизане в страната, гръцките власти на случаен принцип правят бърз или PCR тест.

От пътуващите от други държави се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на посочения в PLF адрес. Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна самоизолация (карантина) на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения. В случай на положителен тест конкретният пътник се транспортира и настанява в място определено от властите, където да прекара определената му карантина – 14 дни. При необходимост се настанява в лечебно заведение. Разходите по транспортирането и престоя са за сметка на гръцката държава.

По информация на българското задгранично представителство, изискването за PCR тест ще важи и за деца над 5-годишна възраст.

Всеки гражданин трябва да има генериран QR код след попълване на интернет формуляр. Компаниите, които извършват пътнически превози, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.