J&J ще възобновят доставките на ваксините си за Европа след проверката на регулаторния орган

32

Johnson & Johnson заяви във вторник, че ще възобнови доставката на ваксините си  в Европа, след като Европейският медицински регулатор обяви, че ползите от поставянето на ваксината надвишават риска от образуването на кръвни съсиреци, съобщават от Reuters

 Европейската агенция по лекарствата (EMA), препоръча към етикета на ваксината да се добави предупреждение за образуване на редки кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити. Акциите на J&J нараснаха с над 2%

Използването на ваксината беше временно спряно от регулаторите на САЩ миналата седмица, след като беше съобщено за образуването на редки мозъчни кръвни съсиреци, съчетани с нисък брой на тромбоцитите в кръвта при шест жени. Това накара компанията да забави разпространението на препарата  в Европа.

Близо 8 милиона души в САЩ са получили ваксината на J&J. Компанията заяви, че ще рестартира пратките до Европейския съюз, Норвегия и Исландия и ще работи по рестартиране на клинични изпитвания.

„Това е изключително рядко събитие. Надяваме се, като информираме хората, както и поставяме ясни диагностични и терапевтични насоки, че можем да възстановим доверието в нашата ваксина“, заяви главният научен директор на J&J Пол Стофелс по време на конферентен разговор, за да обсъди компанията доходи.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Американската администрация по храните и лекарствата също преглеждат редките кръвни съсиреци, съобщени при хора, получили доза от ваксината. Консултативният комитет трябва да заседава в петък и може да направи препоръка.

„Резултатът от прегледа на ваксините е важен за цялостните глобални усилия за ваксинация, тъй като ваксината на J&J няма екстремните изисквания за съхранение на студено от mRNA ваксините“, каза анализаторът на Едуард Джоунс Аштън Евънс, позовавайки се на ваксините от Moderna Inc и Pfizer Inc (PFE.N) с партньор BioNTech SE.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова