Какви рискове крие редовното недоспиване върху нашето здраве?

59

Ново проучване установи, че редовното недоспиване може значително да повиши риска от деменция. Хората, които са изложени на най-висок риск са тези, които спят под 6 часа в денонощието, пишат от Daily Mail

Учени от Парижкия университет са анализирали данни за продължителността на съня и здравословното състояние на 7 959 британски жители от 1985 година насам.

Екипът, воден от Северин Сабия, установи, че тези хората на възраст между 50 и 70 години, които са спали по-малко от шест часа имат с 30% по-голяма вероятност да се разболеят от деменция.

„Въпреки че е известно, че зараждащата се деменция влияе върху циклите на сън и събуждане, въпросът дали параметрите на съня в средната възраст влияят на късната деменция остава въпрос на дискусия, тъй като повечето проучвания не вземат предвид възрастта, когато се изчислява продължителността на съня“, се казва в статията. Сега този параметър е взет под внимание.

Резултатите показват, че при възрастовите групи между 50, 60 и 70 години, рискът от развитие на сенилна деменция, независимо от социално-демографски, поведенчески и други провокиращи фактори като кардиометаболитни нарушения или психични проблеми, е с 30 процента по-висок при тези, които са постоянно лишени от сън, т.е спящите 6 или по-малко часа на ден. Нормалната продължителност на съня е изчислена от изследователите на 7 часа на ден или повече.

В същото време, ако в групата на 70-годишните е проблематично да се установят причината и следствието, тъй като безсънието често придружава деменцита, то при хората на средна възраст липсата на сън, свързана с начина на живот, според авторите, провокира развитието на деменция в напреднала възраст.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова