Как британската кралица ще се прости с принц Филип?

355

В съответствие с неговия безгрижен подход към живота, погребението на херцога на Единбург ще бъде приглушена афера по кралските стандарти, но ще покаже своите военни корени и влияние върху британската монархия.

Церемонията ще се проведе в параклиса „Сейнт Джордж“ в района на замъка Уиндзор в 15:00 часа. (10 часа сутринта ET).

Но за разлика отдруги събития на погребението на принц Филип няма да има много тълпи, заради пандемията от Covid 19.

Разбира се, най-близките членове от семейство ще бъдат там, но правилото за сбора от 30 души строго ограничава списъка с присъстващи. Независимо от това, другото семейство на Филип, неговото военно семейство, ще играе съществена роля, като в него участват около 730 души от въоръжените сили.

Докато промените в последния момент бяха необходими, за да се гарантира спазването на пандемичните мерки, договореностите бяха щателно планирани през годините, през които Филип беше силно ангажиран. Планът е подписан от кралицата и отразява крайните желания на принца, заяви Бъкингамският дворец.

Как ще протече денят на погребението?

По време на коронясването на кралицата, принц Филип се зарече „да стане легендар на живота и на земното поклонение“. И благодарение силната си отдаденост като най-дълго служещият съпруг, той направи точно това.

Той никога не е искал държавно погребение, което обикновено се провежда при монарсите, и е дал ясно да се разбере от службата на лорд Чембърлейн, която е организирала събитието.

Ковчегът на Филип лежи в частния параклис в замъка Уиндзор. В събота сутринта той ще бъде преместен във Вътрешната зала, където деканът на Уиндзор ще произнесе молитва над него, преди да започнат събитията през деня.

В 14:41 ч. (9:41 ч. Сутринта ET), ковчегът – покрит от личния стандарт на херцога – ще бъде донесен от носители от ротата на кралицата, 1-ва батальонна гренадерска гвардия до държавния вход. Мечът и морската му шапка ще бъдат поставени отгоре, заедно с венец от цветя.

В 14:45 ч. (9:45 ч. Сутринта ET), шествието ще напусне четириъгълника, водено от Бандата на полка на Гренадиерската гвардия, от която Филип е бил полковник в продължение на 42 години.

Ковчегът ще бъде пренесен на краткото разстояние до параклиса на модифициран Land Rover – който Филип е помогнал да проектира – и обграден от носачи на палми, подчертавайки връзките му с кралските морски пехотинци, полкове, корпуси и въздушни станции.

Цяла седмица в Пирбрайт, център за обучение на армия, югозападно от Лондон, се провеждаха военни репетиции за участниците в тържественото шествие. В четвъртък в замъка Уиндзор се проведе отделна пълна генерална репетиция – която включва всички сервизни групи и пълния парад на погребението.

Принц Чарлз и други членове на кралското семейство ще проследят Land Rover пеша, докато служителите от домакинството на Филип повдигат тила. Уилям и Хари ще ходят в един ред, но разделени от първия братовчед Питър Филипс. Кралицата, придружена от чакаща дама, ще пътува до параклиса в щат Бентли.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова