САЩ обяви 10 руски депутати за персона нон грата

68

Американското правителство обяви 10 руски дипломати за персона нон грата.

Сътрудниците в посолството на Москва във Вашингтон под прикритието на дипломатическия си статут са извършвали шпионска дейност,  написа Ню Йорк таймс.Имената и ранговете на дипломатите не се съобщават.

„Вашингтон днес наложи и финансови санкции срещу Русия. На американските компании им е забранено да купуват директно ценни книжа, емитирани за погасяване на държавния дълг на Русия от Централната банка в Москва, Фонда за национално благосъстояние (част от държавния резервен фонд) и финансовото министерство на Руската федерация“, допълни американската медия.

„Ограниченията са въведени заради обвинения за руска намеса в изборите за президент на 3 ноември 2020 г. и хакерски атаки, за които се предполага, че са извършени от свързани с Москва лица и организации“, написа още Ню Йорк таймс.

„Ние ще продължим, както правехме и преди, да търсим възможността за сътрудничество с руската страна“, това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън след като президентът Джо Байдън подписа указа за санкциите.

По публикацията работи: Ралица Димитрова