Румен Радев: В понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство (ВИДЕО)

На днешното първо парламентарно заседание на 45-тото Народно събрание президентът Румен Радев отправи поздравление към новоизбраните депутати.

„За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой да Ви упрекне в липсата на опит. Това не бива да Ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политика. Те поискаха нови хора, избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези чието политиеско битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своите биографии. В тази зала има достойни политици с паламентарно минало“, заяви президентът.

„Президентското ВЕТО не е акт за война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите ни. Всичко изброено доведе до срив на Народно събрание. На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест за Вас ще бъде възстановяването на реалният контрол върху изпълнителната власт“, допълни Радев

Той зави, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните група за съставяне на правителство.

„В случай, че не бъде съставено правителство, ще изпълня служебните си задължения и ще назнача служебен кабинет“, заяви президентът.