Избраха новия председател на Народното събрание

449

45-ото Народно събрание избра новия си председател. Това е Ива Митева Рупчева от ИТН.

Гласовете си за Ива Митева, предложена от ИТН за председател на НС, дадоха ИТН – 48 гласа „за“, БСП – 42 гласа „за“, „Изправи се! Мутри вън!“ – 14 гласа „за“ „Демократична България“ – 27 гласа „за“, ДПС – 29 гласа „за“. 74 души от ГЕРБ са гласували с „въздържали се“. Общо в залата 163 души са гласували „за“ и 75 с „въздържали се“.

„Заставам с голямо вълнение на тази трибуна, заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност“, заяви Митева веднага след избирането си.

„Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се перламентаристи да добавим младостта и енергията и новаторсикя дух на новоизбраните колеги“, допълни новият председател на Народното събрание.

За зам.-председатели на Народното събрание бяха избрани Кристиан Вигенин от БСП, Виктория Василева – предложена от „Има такъв народ”, Мукаддес Налбант – предложен от  ДПС, Татяна Дончева – „Изправи се! Мутри вън!” и Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС.

За парламентарни секретари са избрани:

ГЕРБ-СДС: Маноил Манев, Хрито Гаджев

„Има такъв народ“: Кирил Симеонов и Петър Димитров

БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев

ДПС: Мастън Мастънов и Сезгин Юсеин Мехмед

„Демократична България“: Димитър Найденов и Иван Велов

„Изправи се! Мутри вън!“: Станислав Колев и Минко Ангелов.