Датчани поискаха компенсация заради страничните ефекти от ваксините срещу Ковид

216

Около 37 души от Дания са поискали обезщетение заради неблагоприятните последици, които, според тях, са претърпели след получаване на ваксина срещу Covid-19, съобщават от RT

Повечето случаи са свързани с ваксината на AstraZeneca, която страната е спряла да използва. Общо 29 души са подали молба за компенсация заради страничните ефекти, причинени от британско-шведската ваксина, преименувана миналият месец на Vaxzevria. Други 8 души са поискали обезщетение във връзка със страничните ефекти от ваксината на Pfizer.

Нежеланите реакции, цитирани в приложенията, варират от лека треска и дискомфорт до такива екстремни състояния като парализа, кръвни съсиреци, спонтанен аборт и дори смърт.

В Дания пациентите имат право на финансирани от държавата компенсации, ако страдат от редки или тежки неблагоприятни странични ефекти от каквито и да било лекарства. Близките на починали пациенти също могат да получат обезщетение.

„Почти няма лекарства без странични ефекти. Ето защо в Дания имаме предпазна мярка, която компенсира пациентите, засегнати тежко от тях“ заяви директорът по Компенсацията на пациентите Карън-Ингер Баст.

Тя също така призова и другите хора, страдащи от странични ефекти също да изложат своите оплаквания. Тя обаче предупреди, че здравословните проблеми трябва да са сериозни, за да се получи обезщетение.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова